Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

"Θεωρίες συνωμοσίας" που κρύβουν αλήθειες

"Θεωρίες συνωμοσίας" που κρύβουν αλήθειες

Μπορεί μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού εξαιτίας του σκύλου της; Μπορούν οι ξηροί καρποί να καταπολεμήσουν τον πονόδοντο; Αυτές είναι μερικές από τις περίεργες «θεωρίες συνομωσίας» που αφορούν την υγεία και ίσως ορισμένες να έχουν βάση.

Τα σκυλιά προκαλούν καρκίνο του μαστού

Ακούγεται περίεργο, ερευνητές όμως του Πανεπιστημίου του Μονάχου διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των ασθενών είχε σκύλο στο σπίτι. Στατιστικά, το 79,7% των ασθενών είχε στενές επαφές με σκυλιά προτού διαγνωστεί η νόσος. Αλλη έρευνα, στη Νορβηγία, εντόπισε υψηλά ποσοστά καρκινοπαθών σκύλων (53,3%) σε ομάδα 14.401 ζώων. Αναζητώντας το λόγο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας ιός που είναι κοινός σε σκυλιά και ανθρώπους. Πρόκειται για τον ιό MMTV, που προκαλεί καρκίνο στα ποντίκια και ίσως να σχετίζεται με καρκίνο στον άνθρωπο. Η θεωρία είναι λοιπόν πως τα σκυλιά και πιθανόν κι άλλα ζώα είναι φορείς του ιού, τον οποίο ενδέχεται να μπορούν να μεταδώσουν.


Οι ξηροί καρποί θεραπεύουν τον πονόδοντο

Ο οδοντίατρος Χόρας Γουελς δοκίμασε τις συνέπειες του οξειδίου του νίτρου κάνοντας εξαγωγή δοντιών στον εαυτό του ενώ το ανάπνεε. Ενας αναισθησιολόγος λίγο έλειψε να πεθάνει κάνοντας ανάλογο πείραμα. Ενας τρίτος δοκίμασε να κλείσει τις τρύπες που προκάλεσε η τερηδόνα στα δόντια του βάζοντας κάσιους, έναν ξηρό καρπό πλούσιο σε ανακαρδικά οξέα. Οπως διαπίστωσε, ο πόνος πέρασε, ενώ σταμάτησε η πρόοδος της τερηδόνας, αφού εξαφανίστηκαν οι μεταλλάξεις του στρεπτόκοκκου, που προκαλούν την ασθένεια. Τέτοια οξέα φαίνεται πως σκοτώνουν τα βακτηρίδια σε δεκαπέντε λεπτά.


Η κοιλίτσα προστατεύει τους ηλικιωμένους άντρες.

Φυσικά, δεν μιλάμε για πολλά παραπανίσια κιλά. Το μέγεθος του «σωωσιβίου» γύρω από τη μέση θα πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερο. Ωστόσο, το λίπος που συγκεντρώνεται εκεί βοηθά στην επιβίωση του άντρα. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον Ισραηλινοί ερευνητές, που πιστεύουν ότι το βάρος που παίρνουμε όσο περνούν τα χρόνια μάς βοηθά να ζούμε, καθώς υποκαθιστά το μυικό σύστημα, που αρχίζει να χαλαρώνει και να μειώνεται μετά την ηλικία των τριάντα ετών.


120 «σφυρίγματα» την ημέρα θεραπεύουν τη βουλωμένη μύτη

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να έχει κανείς βουλωμένη μύτη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, να μην έχει αίσθηση οσμής και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να αναπτύξει πολύποδες. Μια λύση στο πρόβλημα είναι η χρήση νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι τοξικό, για τα βακτηρίδια και τις βλέννες της μύτης. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να αυξήσει την ποσότητα του οξειδίου χωρίς φάρμακα; Οι ειδικοί λένε βγάζοντας ήχους με τη μύτη. Μισή ώρα σφύριγμα, με διαλείμματα, αρκεί για να νιώσετε καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: