Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

"Χορεύοντας" με τα λιοντάρια



Μια απίστευτη φιλία έχει συνάψει ένας Νοτιοαφρικανός με μία αγέλη λιονταριών. Μαζί τους περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας, μαζί τους παίζει, μαζί τους μιλάει, μαζί τους... χορεύει! Τους αποκαλεί «καλύτερους φίλους» του και αυτοί τον έχουν αποδεχτεί ως ισότιμο μέλος της αγέλης τους. Οταν τον βλέπουν, τρέχουν προς το μέρος του, πηδάνε με τα δύο μπροστινά πόδια τους πάνω στους ώμους του και αρχίζουν να τον γλείφουν στο πρόσωπο. Αν δεν μας πιστεύετε, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες αυτής της σελίδας ή να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο του «YouTube» και να αναζητήσετε το όνομα «Kevin Richardson». Κι αν τύχει ποτέ να βρεθείτε στο Γιοχάνεσμπουργκ, περάστε μια βόλτα από το «Lion Park». Εκεί, θα τον βρείτε να κοιμάται αγκαλιά με κάποιο λιοντάρι, να χαϊδεύει με τρυφερότητα μία ύαινα, να κολυμπάει μαζί με μία λιονταρίνα ή να προσποιείται ότι δίνει μάχη με μία τσίτα.

Πριν από δέκα χρόνια, ο Νοτιοαφρικανός γιατρός Κέβιν Ρίτσαρντσον αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του στη φυσιολογία και να αφοσιωθεί στον κόσμο των άγριων ζώων. «Είναι οι καλύτεροί μου φίλοι. Μπορεί να είναι επικίνδυνο αυτό που κάνω, αλλά για μένα είναι πάθος, όχι δουλειά. Φυσικά, εμπιστεύομαι το ένστικτό μου για να κρίνω ένα ζώο ή μία κατάσταση. Ποτέ δεν πλησιάζω ένα από αυτά τα πλάσματα αν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά» εξηγεί ο 32χρονος άνδρας.

Το μυστικό του; Μόνο η υπομονή. Δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ βέργες, μαστίγια ή αλυσίδες. Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα γι’ αυτόν. «Αποφάσισα να αφήσω το νοσοκομείο όπου εργαζόμουν και να μετακομίσω σε αυτό το πάρκο, όταν ανακάλυψα ότι μπορούσα να εμπιστευθώ πιο εύκολα ένα λιοντάρι από έναν άνθρωπο» λέει ο ίδιος στους τουρίστες που του κάνουν πάντα την ίδια ερώτηση όταν τον βλέπουν να παίζει ήρεμα με ένα μεγάλο λιοντάρι τεσσάρων ετών.

Πρόκειται για το ίδιο λιοντάρι που τον καλωσόρισε στο «Lion Park» πριν από δέκα χρόνια. Ο Κέβιν δεν έχει ξεχάσει ακόμα εκείνη τη στιγμή. Το ζώο τον έριξε κάτω αμέσως μόλις τον είδε. Ο Κέβιν νόμιζε ότι ήθελε να τον δαγκώσει, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του υιοθετώντας μια παθητική στάση: αυτό ήταν που έπεισε το λιοντάρι να μην το κάνει. «Σήμερα έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε αυτά τα ζώα. Αρχισα να παίζω μαζί τους από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής τους. Είναι πιο εύκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός λιονταριού ενός έτους, γιατί τότε ακόμα μπορεί να σε δεχτεί ως μέλος της αγέλης του» λέει ο 32χρονος άνδρας.


Εισπράττουν σεβασμό και τον ανταποδίδουν

Ο Κέβιν Ρίτσαρντσον γνωρίζει ένα προς ένα όλα τα ζώα του πάρκου και είναι σε θέση να περιγράψει κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους: ξέρει καλά τι μπορεί να τα εκνευρίσει, αλλά και τι τα κάνει ευτυχισμένα κάθε στιγμή, ακριβώς όπως μία μητέρα γνωρίζει το κάθε παιδί της. Κι αν τον προσέξει κανείς, θα παρατηρήσει ότι προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο το κάθε ζώο. Σε όποιο ζώο όμως κι αν μιλάει, φροντίζει να του δείχνει το σεβασμό του. Ενα σεβασμό που του τον ανταποδίδουν τα ζώα, παρά το γεγονός ότι γι’ αυτά ο Κέβιν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το γεύμα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: