Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Γιατί, γιατί, γιατί;

Γιατί ζαλιζόμαστε όταν κοιτάζουμε από την ταράτσα ενός κτιρίου; Γιατί νιώθουμε μερικές φορές ένα «πετάρισμα» στο στομάχι μας, σαν να έχουμε καταπιεί μια πεταλούδα; Και γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία όταν κάθονται πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια;

Ολες αυτές και μερικές ακόμα είναι ερωτήσεις που έχουν περάσει από το μυαλό όλων μας, ποτέ όμως δεν έχουμε προσπαθήσει να βρούμε τις απαντήσεις, μιας και ύστερα από λίγο κάτι άλλο θα μας απασχολήσει, οπότε θα τις ξεχάσουμε. Αξίζει πάντως να δούμε μερικές απαντήσεις.

Γιατί ζαλιζόμαστε όταν κοιτάμε από ψηλά;
Τα μάτια μας έχουν συνηθίσει να βλέπουν το έδαφος από πολύ μικρή απόσταση, όσο δηλαδή είναι το ύψος καθενός από εμάς. Οταν λοιπόν κοιτάζουμε από ψηλά, η εικόνα που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας τον μπερδεύει. Προσπαθεί να αποκαταστήσει την απόσταση, με αποτέλεσμα να ζαλιζόμαστε.

Τι μας προκαλεί το «πετάρισμα πεταλούδας» στο στομάχι;
Είναι οι συσπάσεις των μυών στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτές προκαλούντα από το στρες. Αίμα και οξυγόνο κατευθύνονται προς τα άκρα μας, προετοιμάζοντας το σώμα είτε να τρέξει είτε να αμυνθεί.

Βλέπουν όνειρα τα μωρά;
Με δεδομένη την κακή όραση και κατανόηση του κόσμου, είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα βρέφος μπορεί να ονειρευτεί. Κι όμως, όλοι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα, μηδέ εξαιρουμένων των μωρών. Οσο μικρότερη μάλιστα είναι η ηλικία, τόσο περισσότερα είναι τα όνειρα. Τα βρέφη βλέπουν συνήθως χρώματα, φώτα και οτιδήποτε άλλο έχουν μάθει όσο είναι ξύπνια.

Γιατί κάνει φυσαλίδες ένα ποτό, όταν του βάλουμε παγάκια;
Ολα τα ποτά περιέχουν ποσότητα άνθρακα. Μόλις το παγάκι μπει στο ποτό, ο άνθρακας κατευθύνεται προς αυτό, «κολλώντας» πάνω στην επιφάνειά του. Ετσι δημιουργούνται οι φυσαλίδες. Το φαινόμενο είναι βεβαίως εντονότερο στα ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά.

Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία όταν κάθονται πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια;
Ο ηλεκτρισμός «προτιμά» πάντα την εύκολη πορεία. Ετσι τα μέταλλα είναι οι καλύτεροι αγωγοί ηλεκτρισμού. Τα πόδια των πουλιών είναι ιδιαίτερα κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, σε αντίθεση με τα σύρματα. Ετσι, το ηλεκτρικό ρεύμα «προτιμά» να συνεχίσει την πορεία του μέσα από τα σύρματα παρά από τα πόδια των πουλιών.

Κολλάει η τσίχλα στα έντερα;
Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους να μην καταπίνουν τις τσίχλες, γιατί θα κολλήσουν στο στομάχι ή στα έντερά τους. Αυτό όμως δεν ισχύει. Αν και οι τσίχλες μπορεί να κολλήσουν σε πολλά μέρη, όπως τα παπούτσια, τα καθίσματα, τα μαλλιά και τα πεζοδρόμια, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το πεπτικό σύστημα. Για την ακρίβεια, περνούν κατευθείαν από το στομάχι στα έντερα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τοιχώματα του γαστρεντερικού συστήματος γλιστρούν τόσο πολύ, ώστε να μην επιτρέπουν στις τσίχλες να κολλούν πάνω τους.

Ψηλώνουν οι αστροναύτες στο Διάστημα;
Ναι, είναι η απάντηση. Αυτό συμβαίνει επειδή στο Διάστημα το σώμα δεν αντιμετωπίζει τη βαρύτητα, όπως συμβαίνει στη Γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Ετσι, οι αστροναύτες παίρνουν λίγο ύψος. Μόλις όμως επιστρέψουν στη Γη, η βαρύτητα επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.

Γιατί στομώνουν τα ξυραφάκια, αφού οι τρίχες είναι μαλακές;
Οι λεπίδες είναι πολύ λεπτές, αφού μόνον έτσι μπορούν να κόβουν καλά. Οσο πιο λεπτή είναι μια λεπίδα τόσο λιγότερα άτομα υπάρχουν στην κοφτερή πλευρά της. Καθώς λοιπόν περνά πάνω από το πρόσωπο, οι τρίχες απομακρύνουν τα άτομα αυτά. Ετσι, σιγά σιγά η κοφτερή πλευρά μένει χωρίς άτομα, οπότε στομώνει.

1 σχόλιο:

gnostos.agnostos είπε...

Αυτό με τα πουλιά είναι λάθος. Για να σε χτυπήσει το ρεύμα θα πρέπει να κλείσεις κύκλωμα. Όταν το πουλί κάθετε σε ένα καλώδιο ρεύματος δεν ακουμπάει το διπλανό καλώδιο οπότε δεν κλείνει κύκλωμα και άρα το ρεύμα δεν το διαπερνάει.

Ακόμα και ο άνθρωπος αν κρεμόταν από ένα ηλεκτροφόρο σύρμα και ακουμπούσε μόνο αυτό δεν θα τον χτύπαγε το ρεύμα!

Γενικά οι οργανισμοί δεν έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα στον οργανισμό τους αλλά με την κυκλοφορία του ηλεκτρικού ρεύματος που όμως για να γίνει θα πρέπει να υπάρχει κλειστό κύκλωμα. π.χ Καλώδιο ρεύματος και καλώδιο γείωσης.