Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Φραγή στο YouTube επέβαλε και πάλι η Τουρκία


Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εμποδίσουν την πρόσβαση των χρηστών στο YouTube εξαιτίας βίντεο που προσβάλλουν τον Κεμάλ και πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη έπειτα από καταγγελία κατοίκου της πόλης Σεβάστεια ότι το YouTube φιλοξενεί βίντεο χρηστών τα οποία δυσφημούν τον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και το στρατό της χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών που θα αναλάβει την εφαρμογή της, κατ' εφαρμογή νόμου που απαγορεύει τη δυσφήμιση του Κεμάλ και του Τουρκισμού.

Η αμερικανική YouTube εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές για την επίλυση του θέματος.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Turk Telecom, ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, ενεργοποίησε φραγή στο YouTube εξαιτίας ενός βίντεο που προσέβαλλε τον Κεμάλ. Το μέτρο ήρθη δύο ημέρες αργότερα όταν το επίμαχο βίντεο απομακρύνεται.

Φραγή στο Google από την Τεχεράνη

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης λογοκρισίας του Διαδικτύου, η κυβέρνηση του Ιράν εμποδίζει την πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης της Google, καθώς και στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι οι συγκεκριμένοι δικτυακοί τόποι φιλτράρονται» δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο υποχρεώνονται από την Τεχεράνη να φιλτράρουν το περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού με βάση μια σειρά από απαγορευμένες λέξεις-κλειδιά.

Χιλιάδες δικτυακοί τόποι και ιστολόγια, με αμφιλεγόμενο πολιτικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, παραμένουν απρόσιτα για τους Ιρανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: